Bästa robotdammsugare (Februari 2018)

Hitta de 31 robotdammsugare som har fått bäst recensioner och klarat sig bäst i test.

94
#1
iRobot Roomba 866
Robotdammsugare
✓ 4.7 utav 5 (182 brukare)
kr 4.290
Se återförsäljare »
92
#2
iRobot Roomba 616
Robotdammsugare
✓ 4.6 utav 5 (85 brukare)
kr 2.665
Se återförsäljare »
90
#3
iRobot Roomba 650
Robotdammsugare
"Bäst i test" - Haus & Garten Test
✓ 4.4 utav 5 (6640 brukare)
kr 5.699
Se återförsäljare »
90
#4
iRobot Roomba 615
Robotdammsugare
✓ 4.5 utav 5 (328 brukare)
kr 2.990
Se återförsäljare »
88
#5
iRobot Roomba 886
Robotdammsugare
✓ 4.6 utav 5 (27 brukare)
kr 4.299
Se återförsäljare »
loading icon

Bästa erbjudanden just nu...

10%
iRobot Roomba 7...
4.955,-
4.458,-

Visa alla robotdammsugare erbjudanden

Score 94% 92% 90% 90% 88%
iRobot Roomba 866 iRobot Roomba 616 iRobot Roomba 650 iRobot Roomba 615 iRobot Roomba 886
(4.7)
182 omdömen
(4.6)
85 omdömen
(4.4)
6640 omdömen
(4.5)
328 omdömen
(4.6)
27 omdömen
Pris 4.290 kr 2.665 kr 5.699 kr 2.990 kr 4.299 kr
Testresultat "Bäst i test" - Haus & Garten Test
Max. gångtid 60 min 90 min 90 min 60-90 min 90 min
Laddningstid 3 timmar 3 timmar 3 timmar 3 timmar 16 timmar
Timer-funktion
Fjärrkontroll
Batterityp NiMH 14,4 V NiMH NiMH 14,4V NiMH 14,4 V NiMH

Val av robotdammsugare

Vilken robotdammsugare är bäst?

Hos Test-dammsugare.se har de olika robotdammsugarna blivit rangordnade i förhållande till varandra, med deras recensioner som utgångspunkt. Den robotdammsugare som vi bedömt vara bäst är iRobot Roomba 866. iRobot Roomba 616 har vi bedömt till att vara den näst bästa robotdammsugaren, medan iRobot Roomba 650 kommer på en tredjeplats.

Om robotdammsugare

Om du är på jakt efter en robotdammsugare så bör du vara medveten om at dessa modeller i hög grad går att få med en mängd olika funktioner. Det kan exempelvis vara möjligt att styra robotdammsugaren via en app eller finnas andra finesser du bör överväga. I följande stycke kommer vi att på bästa möjliga vis gå igenom de specifikationer som man måste känna till om man vill skaffa sig en robotdammsugare som verkligen passar ens behov.
 
Ljudnivå
Precis som på alla andra dammsugare bör du se över hur mycket robotdammsugaren låter. Även om det inte har så stor betydelse, med tanke på att robotdammsugare oftast används när ingen är hemma. Om du inte behöver ta särskild hänsyn till grannar ovanför eller under dig är det inte så viktigt. Många robotdammsugare har en ljudnivå på cirka 60 dB(A), vilket är helt acceptabelt.
 
Dammbehållarens kapacitet
Robotdammsugare skiljer sig i hög grad från vanliga dammsugare när det kommer till kapaciteten den har för att förvara damm. Här är det inte helt ovanligt att det endast finns plats för lite under en halvliter damm, vilket beror på hur robotdammsugaren har designats. Om du bara använder den för grundläggande städning så är det passande med denna storlek. Kom dock ihåg att du måste tömma behållaren med jämna mellanrum.
 
Drifttid och laddning
Det är viktigt att fundera över bruk- och uppladdningstid när man ska köpa en robotdammsugare, eftersom robotdammsugarens batteri måste laddas upp innan den kan användas. Allt beror på dina behov, men du bör åtminstone undersöka hur lång tid det tar att ladda upp robotdammsugaren fullt ut och därpå se hur länge den kan dammsuga för dig. Det är ju viktigt att den inte stannar till halvvägs bara för att batteriet plötsligt tar slut.
 

Spana därför även in batterikapaciteten, som mäts i mAh. Ju högre den är, desto längre är batteriets livslängd.
 
Välj en robotdammsugare med ett ordentligt filter
Vare sig du är allergiker eller ej är det en god idé att undersöka vilket filter robotdammsugaren är utrustad med. En robotdammsugare kommer vanligtvis med antingen mikrofilter eller HEPA-filter. Det som är viktigt att uppmärksamma här är att skillnaden på filtertyperna är hur bra de är på att fånga upp mikroskopiska partiklar.
 
HEPA-filter
Den bästa lösningen är att skaffa sig en robotdammsugare med ett HEPA-filter. HEPA-filtret finns i flera olika varianter, men dess förmåga att effektivt rensa ut små partiklar som finns i dammet är alltid utmärkt. Om det finns en allergiker i familjen bör du överväga att köpa en robotdammsugare som är utrustad med just ett sådant.
 
Mikrofilter
Mikrofilteret är också designat för att se till att det sprids så få mikropartiklar runt om i hemmet som möjligt. Skillnaden mellan HEPA-filtret och mikrofilter är att HEPA-filtret kan fånga upp många fler partiklar än mikrofiltret. Om du inte behöver ta hänsyn till en allergiker så duger ett mikrofilter gott.
 
Timerfunktion
De flesta robotdammsugare har en timerfunktion, som låter dig ställa in robotdammsugaren att börja jobba när du inte är hemma. På så vis kan du exempelvis lägga ut en plan där robotdammsugaren är igång en timme om dagen, medan du inte är hemma. På så vis kan du vara säker på att det värsta dammet och smutset är borta när du kommer hem igen.
 
Sensorer som säkerställer ordentlig rengöring
När du vill köpa en robotdammsugare ska du titta på dess specifikationer för att se vilka sensorer den är utrustad med. Av goda skäl kan robotdammsugaren inte se något, utan måste förlita sig på de sensorer som den har begåvats med. Om du exempelvis bor i ett hus med flera våningar är det smart att köpa en robotdammsugare som har en fallsensor. Med en sådan riskerar du inte att robotdammsugaren faller ner för en trappa eller dylikt.

 

Alla robotdammsugare är utrustade med ett navigationssystem, som varierar beroende på vilket märke du köper. Gemensamt för alla robotdammsugare är dock att de har blivit mycket bättre på att hitta runt i huset. Några robotdammsugare är även utrustade med sensorer som känner av när det är extra smutsigt och således kan lägga mer kraft där.

 
Robotdammsugarens vikt
Till sist bör du slänga ett snabbt öga på robotdammsugarens vikt. Det kanske inte spelar så stor roll för dig hur mycket den väger, men för somliga är det viktigt. Om du själv ska ställa undan robotdammsugaren manuellt, eller bara hantera den omkring huset – om du exempelvis ska använda den i flera olika rum – så är det trevligt om robotdammsugaren inte är för tung. Observera därför vikten och huruvida den har ett handtag, för att göra transporten lättare.

Om våra test av robotdammsugare
Antal jämförda: 31
Genomsnittligt pris: 4530 kr
Genomsnittligt betyg: 78